Algemene informatie over de cursus – Atelier Espenaer

Algemene informatie over de cursus

Persoonlijke begeleiding en kleinschalige opzet

De cursussen zijn kleinschalig opgezet en nadrukkelijk gericht op individuele begeleiding en persoonlijk contact met (en tussen) cursisten. Om dit mogelijk te maken is het aantal deelnemers per cursus beperkt tot een maximum van 4.

Dankzij deze kleinschaligheid hebben cursisten de vrijheid hun eigen tempo te volgen gedurende de cursus. Heb je net iets meer tijd nodig met het schaven? Of pik je juist alles snel op? Dat is allemaal prima; de cursus past zich aan jou aan.

Als een cursus reeds vol is, kan je je aanmelden voor de wachtlijst.

Benodigdheden en locatie

Alle benodigde gereedschappen en materiaal worden aangeleverd door Espenaer. De kosten voor materiaal zijn inbegrepen in het cursusgeld.

We raden cursisten aan comfortabele kleren met nauwe mouwen en schoenen met een harde buitenkant te dragen. Spijkerbroeken, katoenen shirts en boots zijn in de meeste gevallen goed genoeg voor de cursus. Het is niet nodig speciale werkkleding aan te schaffen.

De cursussen vinden plaats in het eigen atelier van Espenaer, gevestigd in Het Ambachtslab, net binnen de ringweg in Amsterdam-West. Het is een sfeervol ingericht atelier dat hout ademt en volledig toegewijd is aan ambachtelijke houtbewerking.

Het atelier is makkelijk te bereiken met de fiets, de auto en het openbaar vervoer. Er is ruime parkeergelegenheid voor de deur (let op: betaald parkeren). Cursisten krijgen nadere aanwijzingen na registratie.

Bonus: gratis zelfstandige sessie

In aanvulling op de vier lessen van de cursus, krijg je als cursist de gelegenheid om kosteloos twee uur gebruik te maken van een werkplek op elk gewenst moment tussen 12.00 en 19.00 uur op een doordeweekse dag. In bepaalde periodes is het ook mogelijk de bonussessie te boeken op een zaterdag voor een kleine extra bijdrage van €5.

Je kunt deze gelegenheid gebruiken om bijvoorbeeld zelfstandig verder te werken aan je project of om zelfstandig bepaalde vaardigheden en technieken te oefenen. Dit kan tussen de lessen door en tot twee weken na afloop van de cursus.

De werkplekken zijn ook buiten deze twee uur beschikbaar voor gebruik voor een bedrag van slechts €7,50 per uur op doordeweekse dagen of €10,00 per uur op zaterdagen. Zie voor meer informatie onze pagina over het reserveren van werkplekken.

Over de docent

De cursus wordt verzorgd door ambachtelijk meubelmaker en oprichter van Atelier Espenaer, Umut Lucas. Umut doet al ruim 10 jaar aan houtbewerking en specialiseert zich in traditionele vaardigheden, technieken en handgereedschappen. Hij is ooit begonnen als hobbyist en heeft het vak zichzelf door de jaren heen aangeleerd.

Umut heeft een enigzins verrassende professionele achtergrond (voor een meubelmaker) en heeft hiervoor gewerkt als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam. In 2016 besloot hij gehoor te geven aan zijn passie en inmiddels ruime kennis en ervaring in houtbewerking: hij ruilde zijn academische loopbaan in voor een bestaan als ambachtelijk meubelmaker en richtte Atelier Espenaer op.

Espenaer icon