Algemene informatie over de cursus – Atelier Espenaer

Algemene informatie over de cursus

Persoonlijke begeleiding en kleinschalige opzet

De cursussen zijn kleinschalig opgezet en gericht op individuele begeleiding en persoonlijk contact met (en tussen) cursisten. Om dit mogelijk te maken is het aantal deelnemers per cursus beperkt tot een maximum van 4.

Deze kleinschaligheid maakt het makkelijk te schakelen tussen plenaire instructies en persoonlijke begeleiding. Wanneer je iets niet helemaal snapt of hulp nodig hebt met een bepaalde vaardigheid, kan je snel en makkelijk worden geholpen door de docent, omdat er slechts 4 cursisten zijn, waaronder jij. Omdat de docent op maar 4 mensen zicht houdt kan hij bovendien sneller ingrijpen als hij ziet dat iets niet helemaal goed gaat, ook als je dat zelf niet doorhebt.

Benodigdheden en locatie

Alle benodigde gereedschappen en materiaal worden aangeleverd door Espenaer. De kosten voor materiaal zijn inbegrepen in het cursusgeld.

We raden cursisten aan comfortabele kleren met nauwe mouwen en schoenen met een harde buitenkant te dragen. Kies voor stoffen waar niet makkelijk splinters of spanen in blijven haken. Spijkerbroeken, T-shirts of sweaters met strakke mouwen en boots zijn in de meeste gevallen goed voor de cursus. Het is niet nodig speciale werkkleding aan te schaffen.

De cursussen vinden plaats in het eigen atelier van Espenaer, gevestigd in Het Ambachtslab, net binnen de ringweg in Amsterdam-West. Het is een sfeervol ingericht atelier dat hout ademt en volledig toegewijd is aan ambachtelijke houtbewerking.

Het atelier is makkelijk te bereiken met de fiets, de auto en het openbaar vervoer. Er is ruime parkeergelegenheid voor de deur (let op: betaald parkeren). Cursisten krijgen nadere aanwijzingen na registratie.

Bonus: gratis zelfstandige sessie

In aanvulling op de vier lessen van de cursus, krijg je als cursist de gelegenheid om kosteloos twee uur gebruik te maken van een werkplek. Je kunt deze gelegenheid gebruiken om bijvoorbeeld zelfstandig verder te werken aan je werkstuk of om zelfstandig bepaalde vaardigheden en technieken te oefenen.

Deze bonussessie van twee uur kan zelf door de cursist worden geboekt op een dag en tijdstip naar keuze in het online kalender. De volledige instructies hiervoor krijgen cursisten tezijnertijd.

De werkplekken zijn ook buiten deze twee uur beschikbaar voor gebruik voor een bedrag van slechts €7,50 per uur op doordeweekse dagen of €10,00 per uur op zaterdagen. Zie voor meer informatie deze pagina.

Over de docent

De cursus wordt verzorgd door ambachtelijk meubelmaker en oprichter van Atelier Espenaer, Umut Lucas Espenaer. Umut doet al ruim 15 jaar aan ambachtelijke houtbewerking en specialiseert zich in traditionele ambachtelijke vaardigheden, technieken en handgereedschappen. Hij is ooit begonnen als hobbyist en heeft het vak zichzelf door de jaren heen aangeleerd. Hij verzorgt de cursussen sinds 2017 en heeft inmiddels vele honderden cursisten onder zijn begeleiding gehad.

Voor een meubelmaker, heeft Umut een wat ongebruikelijke professionele achtergrond en heeft hiervoor gewerkt als beleidsmedewerker bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken en als politicoloog aan de Universiteit van Amsterdam. In 2015 besloot hij gehoor te geven aan zijn passie en inmiddels ruime kennis en ervaring in houtbewerking: hij ruilde zijn academische loopbaan in voor een bestaan als ambachtelijk meubelmaker en richtte Atelier Espenaer op.

Espenaer icon