Wat ga je leren in Cursus Twee? – Atelier Espenaer

Wat ga je leren in Cursus Twee?

Ben je benieuwd wat je gaat leren in Cursus Twee? Deze virtuele tour geeft een indruk van wat je te wachten staat. De foto’s zijn van eerdere edities van Cursus Twee.

1. Blinde pen-en-gatverbinding

Omdat we de basisvaardigheden en -kennis al hebben gehad in Cursus Eén, kunnen we nu meteen aan de slag met waar het om gaat in Cursus Twee: traditionele houtverbindingen. Na een algemene inleiding in houtverbindingen, ga je aan de slag met je eerste verbinding: de blinde pen-en-gatverbinding.

Woodworking course at Atelier Espenaer
Mortise
Artisanal Woodworking Course at Atelier Espenaer
Artisanal woodworking course in Amsterdam at Atelier Espenaer

2. Doorstekende pen-en-gatverbinding

Na je eerste verbinding leggen we de lat hoger en leren we een iets moeilijkere versie van de pen-en-gatverbinding, namelijk de doorstekende pen-en-gatverbinding.

De twee pen-en-gatverbindingen die we in deze cursus leren vragen om iets andere technieken dan die we in Cursus Eén hebben geleerd. Naast de verbindingen zelf, leer je dus ook nieuwe technieken met handgereedschap.

Cutting a mortise
Cursus houtbewerking in Amsterdam bij Atelier Espenaer
Woodworking course in Amsterdam @ Atelier Espenaer

3. Tandverbinding

De derde verbinding die je leert is opnieuw een stukje moeilijker dan de vorige. Deze keer is het niet meer een versie van de pen-en-gatverbinding, maar een nieuwe verbinding: de tandverbinding. Je leer nu opnieuw een nieuwe techniek met de handgereedschap.

Cutting a box joint
Furniture workshop in Amsterdam @ Atelier Espenaer
Artisanal Woodworking workshops in Amsterdam @ Atelier Espenaer
Woodworking course in Amsterdam @ Atelier Espenaer

4. Zwaluwstaart

De laatste verbinding die we doen is de bekende zwaluwstaartverbinding. De zwaluwstaartverbinding is de moeilijkste van de basisverbindingen en wordt gezien als een symbool van vakmanschap.

Je zult inmiddels hebben begrepen dat het maken van deze houtverbindingen een veel verfijndere onderneming is dan alles wat we in Cursus Eén hebben gedaan. Als zodanig leer je in Cursus Twee dan ook over het algemeen nauwkeuriger en verfijnder werken.

Visual Tour of Course Twee @ Atelier Espenaer
Cutting a dovetail
Cutting a dovetail joint
Dovetail joint
Einde van de tour!
Heb je nog vragen? Neem gerust contact op!

Wil je je aanmelden voor Cursus Twee?

Kijk welke cursussen beschikbaar zijn »

Espenaer icon