Wat ga je doen in Cursus Eén? – Atelier Espenaer

Wat ga je doen in Cursus Eén?

Om je een beter indruk te geven van wat je kunt verwachten in Cursus Eén bieden we je graag een virtuele tour door de lessen. De foto’s komen van eerdere edities van Cursus Eén.

1. De basis: meten & markeren – zagen & schaven.

Voordat je überhaupt aan de slag gaat met een zaag of een schaaf, moet je accuraat en consistent kunnen meten en markeren. Dat is waar we de cursus mee beginnen, maar deze skills blijven belangrijk in elke fase van het maakproces. Vervolgens gaan we aan de slag met de handzaag en de handschaaf en leren we onderdelen maken uit ruw hout. 

Learn woodworking in Amsterdam at Atelier Espenaer
Checking for square
Artisanal Woodworking Workshop in Amsterdam at Atelier Espenaer
Cursus houtbewerking in Amsterdam bij Atelier Espenaer

2. Leren over hout en houtsoorten

In de tweede les krijg je basiskennis over het materiaal waar we mee werken, massief hout. Je leert over de verschillende eigenschappen van hout en de verscheidenheid in houtsoorten. Hiermee krijg je een beter begrip van houtbewerkingsmethoden en weet je waar je op moet letten wanneer je een houthandel bezoekt. We gaan in deze les verder met het creëren van de onderdelen voor het werkstuk en doen zo meer ervaring op met het zagen en het schaven. Deze oefening is nodig om behendigheid te ontwikkelen; immers, oefening baart kunst!

Serving board work in progress
Woodworking courses in Amsterdam at Atelier Espenaer
Cursus ambachtelijke houtbewerking in Amsterdam @ Atelier Espenaer

3. Een traditionele houtverbinding leren maken

Nu we de benodigde onderdelen voor het werkstuk hebben gecrëeerd, is het tijd om deze onderdelen te leren verbinden met een traditionele houtverbinding. Er bestaan vele verschillende houtverbindingen en in deze cursus leren we daar één van: de halfhoutverbinding. Voor het maken van zo’n verbindingen hebben we weer andere gereedschappen en vaardigheden nodig en daar maak je in deze les kennis mee.   

4. Lijmen en afwerken

Tot slot, elk werkstuk moet op een gegeven moment in elkaar gezet en afgewerkt worden. In de cursus leer je daarom ook over assembleren, lijmen en afwerkmiddelen, zoals olie en lak.

Finishing with oil

Einde van de tour!
Heb je nog vragen? Neem gerust contact op!

Wil je je aanmelden voor Cursus Eén?

Kijk welke cursussen beschikbaar zijn »

Espenaer icon